Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Bartolus
Zawodowiec Forum

Dołączył: 07 Sie 2006
Posty: 674
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 8 razy Ostrzeżeń: 0/10
|
Wysłany: Nie 16:50, 15 Lip 2007 Temat postu: Chleb żytnio-pszenny: |
|
|
Składniki:
1 kg żytniej mąki razowej
1 kg pszennej mąki razowej
1 l zsiadłego mleka, serwatki lub maślanki
2 jaja
5 dkg drożdży
1-2 dkg kminku
2 dkg soli
Połowę mąki wymieszać z zsiadłym mlekiem i dodać rozpuszczone w ciepłej osłodzonej wodzie drożdże. Zamieszać. Powierzchnię posypać lekko mąką i zostawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie rozczyn roztrzepać drewnianą łyżką.
Pozostałą mąkę wysypać do niecek (lepiej się wyrabia), dodać rozczyn i dokładnie ciasto wyrobić (10 minut na 1 kg ciasta).
Dodać jaja , kminek i sól.
Powierzchnię wyrobionego tak ciasta (ciasto nie powinno się kleić do rąk, a jeśli się klei, trzeba wyrabiać dalej) zwilżyć letnią wodą i pozostawić do wyrośnięcia (przykryć lnianym płótnem).
Wyrośnięte ciasto ułożyć w 2 formach po ok. 1 kg i jeszcze raz odczekać aż podrośnie.
Piec w piekarniku (piecu chlebowym) w temp. 180 stopni przez 45 minut.
Tak upieczony chleb zachowuje świeżość kilka dni.
UWAGA:
Żyto i pszenicę mielić w młynku - można mielić w młynku do kawy.
Tajemnica jakości chleba pieczonego tkwi w tym, aby mielić ziarno i piec chleb tego samego dnia.
Przepis na chleb jest niezbyt pracochłonny i tani (1 kg chleba ok. 3 zł), może przyda się komuś i pozwoli odejść od sprzedawanego pieczywa z ulepszaczami.
Przepis sciągnięty specjalnie dla www.wypieki.fora.pl
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Dawid2
Administrator

Dołączył: 07 Sie 2006
Posty: 610
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 11 razy Ostrzeżeń: 0/10 Skąd: Tarnów
|
Wysłany: Pon 18:15, 16 Lip 2007 Temat postu: |
|
|
ooo, pierwszy przepis w tej kategorii, brzmi zachęcająco!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Bartolus
Zawodowiec Forum

Dołączył: 07 Sie 2006
Posty: 674
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 8 razy Ostrzeżeń: 0/10
|
Wysłany: Pon 20:16, 16 Lip 2007 Temat postu: |
|
|
Dziękuje za uznanie, teraz na forum nowej generacji jest ta kategoria, więc myśle że przepisów na chleb lub inne pieczywo będzie znacznie więcej
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Dawid2
Administrator

Dołączył: 07 Sie 2006
Posty: 610
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 11 razy Ostrzeżeń: 0/10 Skąd: Tarnów
|
Wysłany: Czw 11:20, 23 Sie 2007 Temat postu: |
|
|
Pewnie, w szczególności zachęcamy do wstawiania przepisów w tej kategorii doświadczone osoby, które potrafią wypiekać chleb itp. i chcą podzielic sie swoją receprurą z naszymi Użytkownikami i Agentami Forum. Gawarancja tego, ze tradycyjne pieczenie chleba nie przejdzie do historii
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Bartolus
Zawodowiec Forum

Dołączył: 07 Sie 2006
Posty: 674
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 8 razy Ostrzeżeń: 0/10
|
Wysłany: Pią 15:36, 24 Sie 2007 Temat postu: |
|
|
Dokladnie tak, masz racje, jak zawsze.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Bartolus
Zawodowiec Forum

Dołączył: 07 Sie 2006
Posty: 674
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 8 razy Ostrzeżeń: 0/10
|
Wysłany: Śro 0:25, 29 Sie 2007 Temat postu: |
|
|
Dziękuje, ale nie zawsze mam racje, TYLKO jedna osoba ma zawsze racje, TYLKO jedna
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Dawid2
Administrator

Dołączył: 07 Sie 2006
Posty: 610
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 11 razy Ostrzeżeń: 0/10 Skąd: Tarnów
|
Wysłany: Sob 19:26, 08 Wrz 2007 Temat postu: |
|
|
Wiem nawet jaka, ale fani czesia i nowego sącza nie wiedzą
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Bartolus
Zawodowiec Forum

Dołączył: 07 Sie 2006
Posty: 674
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 8 razy Ostrzeżeń: 0/10
|
Wysłany: Sob 19:33, 08 Wrz 2007 Temat postu: |
|
|
oczywiście, że nie wiedzą, oni są zafascynowani czesiem i biedronką, oczywiście wiadomo jaką biedronką
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|