Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Bartolus
Zawodowiec Forum
Dołączył: 07 Sie 2006
Posty: 674
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 8 razy Ostrzeżeń: 0/10
|
Wysłany: Sob 13:03, 01 Gru 2007 Temat postu: Strucla drożdżowa z makiem |
|
|
Składniki na 2 strucle [20 porcji]:
Ciasto:
3 szklaniki mąki przennej
1/3 kostki masła lub margaryny [8dag]
3/4 szklanki cukru [15dag]
1 szklanka mleka
1 czubata łyżka drożdzy [3dag]
6 jajek [2 całe i 4 żóltka]
5 dag rodzynek
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki olejku waniliowego lub arokowego
masło lub margaryna do wysmarowania papierów
Masa makowa:
2 szklanki maku niebieskiego [30dag]
4/5 szklanki cukru [15dag]
2 jajka [białka]
2 łyżki bułki tartej [3dag]
5 lyżek skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
10 dag migdałów lub olejek migdałowy
1/2 szklanki cukru pudru [10dag]
2 jajka [białka]
1/3 łyżeczki olejku rumowego
Glazura cukrowa:
1/2 szklanki cukru pudru [10dag]
2 jajka [białka]
1/3 łżeczki olejku rumowego
Przyrządzenie:
1.Przygotować rozczyn z mleka, 2 lyzek mąki, łyżki cukru oraz drożdży roztartych z łyżeczką cukru, pozostawić w cieple do wyrośnięcia.
2.Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żóltka utrzeć z resztą cukru przeznaczonego do ciasta, dodać sól oraz olejek zapachowy.
3.Do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałe składniki i dobrze wyrobić. Tłuszcz lekko podgrzać, dodac do ciasta i dalej wyrabiać, aż do wchłonięcia tłuszczu. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia.
4.Przygotować masę makową. Sparzony conajmniej na 3 godziny wcześniej mak, pozostawiony do nasiąknięcia, odcedzić na sicie i zemleć bądź utrzeć drewnianą gałką w makutrze. Dodać cukier, ubite białka, bułkę tartą, pokrojoną i usmażoną w cukrze skórkę pomarańczową oraz sparzone i obrane ze skórki pokrojone migdały.Maśe dokładnie wymieszać.
5.Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować prostokat. Nałożyć po 1/2 masy makowej, rozsmarować nożem równo na całym kawałku ciasta i zawinąć ciasno w rulon. Uformowaną struclę zawinąć luźno w w nasmarowany masłem lub margaryną papier, włożyć do foremek i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wstawić do gorącego piekarnika i piec w temp. 180 stopni C na kolor złoty przez 40 minut. Upieczone strucle odwinąć z papieru.
6.Przygotować glazurę. Białka utrzec z cukrem pudrem, dodać olejek rumowy, dokładnie wymieszać. Przestudzone strucle makowe polukrować. Pozostawić je na kilkanaście miniut do obsuszenia.
Post został pochwalony 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Dawid2
Administrator
Dołączył: 07 Sie 2006
Posty: 610
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 11 razy Ostrzeżeń: 0/10 Skąd: Tarnów
|
Wysłany: Nie 17:14, 02 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
Brzmi NAPRAWDĘ zachęcająco i APETYCZNIE! Bartolusie... przeszedłeś samego Siebie!
Post został pochwalony 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Bartolus
Zawodowiec Forum
Dołączył: 07 Sie 2006
Posty: 674
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 8 razy Ostrzeżeń: 0/10
|
Wysłany: Nie 17:49, 02 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
Ciesze sie że jest takie Twoje zdanie
Post został pochwalony 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Filipos
Moderator
Dołączył: 11 Lip 2007
Posty: 25
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/10 Skąd: Siedziba-Tarnów
|
Wysłany: Pią 18:33, 28 Gru 2007 Temat postu: coś smacznego |
|
|
MMM........... pycha polecam Ten przepis każdemu który jest zarejestrwany na www.wypieki.fora.pl
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Bartolus
Zawodowiec Forum
Dołączył: 07 Sie 2006
Posty: 674
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 8 razy Ostrzeżeń: 0/10
|
Wysłany: Pią 22:02, 28 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
Cieszę sie że takie jest Twoje zdanie Moderatorze.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Bartolus dnia Sob 22:27, 05 Sty 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dawid2
Administrator
Dołączył: 07 Sie 2006
Posty: 610
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 11 razy Ostrzeżeń: 0/10 Skąd: Tarnów
|
Wysłany: Sob 19:49, 05 Sty 2008 Temat postu: Re: coś smacznego |
|
|
Filipos napisał: |
MMM........... pycha polecam Ten przepis każdemu który jest zarejestrwany na www.wypieki.fora.pl
|
Filipos... mądrze mówisz, ale oczywiście polecamy go wszystkim nawet tym nie zarejestrowanym
(prawdę mówniąc jestem pewien że jak ktoś zobaczy ten przepis po raz pierwszy, to momentalnie się zarejestuje )
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Bartolus
Zawodowiec Forum
Dołączył: 07 Sie 2006
Posty: 674
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 8 razy Ostrzeżeń: 0/10
|
Wysłany: Sob 22:27, 05 Sty 2008 Temat postu: |
|
|
Napewno, takie coś musi zachęcić każdego.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dawid2
Administrator
Dołączył: 07 Sie 2006
Posty: 610
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 11 razy Ostrzeżeń: 0/10 Skąd: Tarnów
|
Wysłany: Nie 19:41, 06 Sty 2008 Temat postu: |
|
|
no pewnie! krok po kroku zmnieniamy stronę na lepsze!!! ( przynajmniej się staramy )
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Bartolus
Zawodowiec Forum
Dołączył: 07 Sie 2006
Posty: 674
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 8 razy Ostrzeżeń: 0/10
|
Wysłany: Nie 20:01, 06 Sty 2008 Temat postu: |
|
|
Oczywiście, nasza strona jest wyjątkowa, o czym świadczą reklamy, wspaniałe logo, informator, wiele przepisów i oczywiście pochwały od gości odwiedzających naszą stronę. To dopiero początek istnienia forum na dobrą sprawę. Z czasem to będzie jeszcze jeszcze lepiej.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
szalik
Praktykant Forum
Dołączył: 22 Lis 2011
Posty: 8
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/10
|
Wysłany: Pią 11:05, 02 Gru 2011 Temat postu: |
|
|
Idealna opcja na święta, które już za pasem
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|