|
Przepisy i porady na udane wypieki domowe Wypieki - ciasta, ciasteczka, torty i potrawy na KAZDĄ OKAZJĘ - poleć własne przepisy na stronie z Tarnowa
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Bartolus
Zawodowiec Forum
Dołączył: 07 Sie 2006
Posty: 674
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 8 razy Ostrzeżeń: 0/10
|
Wysłany: Sob 13:05, 01 Gru 2007 Temat postu: Strucla drożdżowa z makiem |
|
|
Składniki na 2 strucle [20 porcji]:
Ciasto:
3 szklaniki mąki przennej
1/3 kostki masła lub margaryny [8dag]
3/4 szklanki cukru [15dag]
1 szklanka mleka
1 czubata łyżka drożdzy [3dag]
6 jajek [2 całe i 4 żóltka]
5 dag rodzynek
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki olejku waniliowego lub arokowego
masło lub margaryna do wysmarowania papierów
Masa makowa:
2 szklanki maku niebieskiego [30dag]
4/5 szklanki cukru [15dag]
2 jajka [białka]
2 łyżki bułki tartej [3dag]
5 lyżek skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
10 dag migdałów lub olejek migdałowy
1/2 szklanki cukru pudru [10dag]
2 jajka [białka]
1/3 łyżeczki olejku rumowego
Glazura cukrowa:
1/2 szklanki cukru pudru [10dag]
2 jajka [białka]
1/3 łżeczki olejku rumowego
Przyrządzenie:
1.Przygotować rozczyn z mleka, 2 lyzek mąki, łyżki cukru oraz drożdży roztartych z łyżeczką cukru, pozostawić w cieple do wyrośnięcia.
2.Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żóltka utrzeć z resztą cukru przeznaczonego do ciasta, dodać sól oraz olejek zapachowy.
3.Do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałe składniki i dobrze wyrobić. Tłuszcz lekko podgrzać, dodac do ciasta i dalej wyrabiać, aż do wchłonięcia tłuszczu. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia.
4.Przygotować masę makową. Sparzony conajmniej na 3 godziny wcześniej mak, pozostawiony do nasiąknięcia, odcedzić na sicie i zemleć bądź utrzeć drewnianą gałką w makutrze. Dodać cukier, ubite białka, bułkę tartą, pokrojoną i usmażoną w cukrze skórkę pomarańczową oraz sparzone i obrane ze skórki pokrojone migdały.Maśe dokładnie wymieszać.
5.Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować prostokat. Nałożyć po 1/2 masy makowej, rozsmarować nożem równo na całym kawałku ciasta i zawinąć ciasno w rulon. Uformowaną struclę zawinąć luźno w w nasmarowany masłem lub margaryną papier, włożyć do foremek i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wstawić do gorącego piekarnika i piec w temp. 180 stopni C na kolor złoty przez 40 minut. Upieczone strucle odwinąć z papieru.
6.Przygotować glazurę. Białka utrzec z cukrem pudrem, dodać olejek rumowy, dokładnie wymieszać. Przestudzone strucle makowe polukrować. Pozostawić je na kilkanaście miniut do obsuszenia.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
|