Forum Przepisy i porady na udane wypieki domowe
Wypieki - ciasta, ciasteczka, torty i potrawy na KAZDĄ OKAZJĘ - poleć własne przepisy na stronie z Tarnowa
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Strucla drożdżowa z makiem

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Przepisy i porady na udane wypieki domowe Strona Główna -> Makowce
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Bartolus
Zawodowiec Forum
Zawodowiec Forum



Dołączył: 07 Sie 2006
Posty: 674
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/10

PostWysłany: Sob 13:05, 01 Gru 2007    Temat postu: Strucla drożdżowa z makiem

Składniki na 2 strucle [20 porcji]:

Ciasto:

3 szklaniki mąki przennej
1/3 kostki masła lub margaryny [8dag]
3/4 szklanki cukru [15dag]
1 szklanka mleka
1 czubata łyżka drożdzy [3dag]
6 jajek [2 całe i 4 żóltka]
5 dag rodzynek
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki olejku waniliowego lub arokowego
masło lub margaryna do wysmarowania papierów

Masa makowa:

2 szklanki maku niebieskiego [30dag]
4/5 szklanki cukru [15dag]
2 jajka [białka]
2 łyżki bułki tartej [3dag]
5 lyżek skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
10 dag migdałów lub olejek migdałowy
1/2 szklanki cukru pudru [10dag]
2 jajka [białka]
1/3 łyżeczki olejku rumowego

Glazura cukrowa:

1/2 szklanki cukru pudru [10dag]
2 jajka [białka]
1/3 łżeczki olejku rumowego

Przyrządzenie:

1.Przygotować rozczyn z mleka, 2 lyzek mąki, łyżki cukru oraz drożdży roztartych z łyżeczką cukru, pozostawić w cieple do wyrośnięcia.
2.Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żóltka utrzeć z resztą cukru przeznaczonego do ciasta, dodać sól oraz olejek zapachowy.
3.Do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałe składniki i dobrze wyrobić. Tłuszcz lekko podgrzać, dodac do ciasta i dalej wyrabiać, aż do wchłonięcia tłuszczu. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia.
4.Przygotować masę makową. Sparzony conajmniej na 3 godziny wcześniej mak, pozostawiony do nasiąknięcia, odcedzić na sicie i zemleć bądź utrzeć drewnianą gałką w makutrze. Dodać cukier, ubite białka, bułkę tartą, pokrojoną i usmażoną w cukrze skórkę pomarańczową oraz sparzone i obrane ze skórki pokrojone migdały.Maśe dokładnie wymieszać.
5.Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować prostokat. Nałożyć po 1/2 masy makowej, rozsmarować nożem równo na całym kawałku ciasta i zawinąć ciasno w rulon. Uformowaną struclę zawinąć luźno w w nasmarowany masłem lub margaryną papier, włożyć do foremek i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wstawić do gorącego piekarnika i piec w temp. 180 stopni C na kolor złoty przez 40 minut. Upieczone strucle odwinąć z papieru.
6.Przygotować glazurę. Białka utrzec z cukrem pudrem, dodać olejek rumowy, dokładnie wymieszać. Przestudzone strucle makowe polukrować. Pozostawić je na kilkanaście miniut do obsuszenia.




Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Przepisy i porady na udane wypieki domowe Strona Główna -> Makowce Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin