Forum Przepisy i porady na udane wypieki domowe
Wypieki - ciasta, ciasteczka, torty i potrawy na KAZDĄ OKAZJĘ - poleć własne przepisy na stronie z Tarnowa
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Gulasz

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Przepisy i porady na udane wypieki domowe Strona Główna -> Obiady
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Asumi
Praktykant Forum



Dołączył: 05 Maj 2008
Posty: 18
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/10

PostWysłany: Sob 20:46, 06 Cze 2009    Temat postu: Gulasz

składniki:

- 50 dkg mięsa wieprzowego, wołowego lub cielęcego (w zależności od upodobań). Mięso powinno być chude, zbyt dużo tłuszczu zepsuje gulasz.

- warzywa: 1 mała cebula, ząbek czosnku, 2-3 papryki (w kilku kolorach), 2-3 pomidory, 2-3 ogórki

- sok z cytryny

- przyprawy: sól, pieprz, dodatkowo może być: ziele angielskie, liść laurowy, owoc jałowca, majeranek, ostra papryka (przy doborze przypraw kierujemy się smakiem).

- olej



Mięso kroimy w kawałki, około 1 cm. Solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny. Wrzucamy na gorący olej i smażymy ok. 5-10 minut (dzięki temu w mięsie zamkną się pory i będzie ono miękkie i soczyste).

Przed dodaniem warzyw możemy odlać trochę oleju i tłuszczu, który się zabrał.

Drobno siekamy cebulę i dorzucamy ją do mięsa, smażymy chwilę.

W następnej kolejności radzę dodać pokrojone drobno pomidory - zawierają dużo wody i od razu puszczą sporo soku - dzięki temu gulasz się nie przypali.

Potem siekamy resztę warzyw: czosnek, paprykę ogórki (można dodać jeszcze cukinię, kabaczek, grzyby) i dodajemy je do gulaszu.

Dodajemy przyprawy (sól i pieprz już w gulaszu mamy, więc więcej ich nie trzeba).

Wszystko dusimy, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości.



Niektórzy dodają do gulaszu wody. Ja nie mam takiego zwyczaju. Wolę dodać tyle warzyw, żeby sok przez nie puszczony w zupełności wystarczył do gotowania.

Dodawanie mąki w celu zagęszczenia to dla mnie barbarzyńskie bezczeszczenie gulaszu Wink O wleje lepiej jest dusić go na tyle długo, żeby sam nabrał odpowiedniej konsystencji.



Gulasz do szybkich potraw zaliczyć niestety nie można, ale za to jak się uda, to jest wyśmienity! Very Happy

Smacznego! Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
szalik
Praktykant Forum



Dołączył: 22 Lis 2011
Posty: 8
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/10

PostWysłany: Wto 11:36, 29 Lis 2011    Temat postu:

polecam wypróbowanie na stronie [link widoczny dla zalogowanych]. Jak już zasmakuje takowy gulasz to można go przyżądzać w domu Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Przepisy i porady na udane wypieki domowe Strona Główna -> Obiady Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin