|
Przepisy i porady na udane wypieki domowe Wypieki - ciasta, ciasteczka, torty i potrawy na KAZDĄ OKAZJĘ - poleć własne przepisy na stronie z Tarnowa
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Asumi
Praktykant Forum
Dołączył: 05 Maj 2008
Posty: 18
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/10
|
Wysłany: Sob 20:46, 06 Cze 2009 Temat postu: Gulasz |
|
|
składniki:
- 50 dkg mięsa wieprzowego, wołowego lub cielęcego (w zależności od upodobań). Mięso powinno być chude, zbyt dużo tłuszczu zepsuje gulasz.
- warzywa: 1 mała cebula, ząbek czosnku, 2-3 papryki (w kilku kolorach), 2-3 pomidory, 2-3 ogórki
- sok z cytryny
- przyprawy: sól, pieprz, dodatkowo może być: ziele angielskie, liść laurowy, owoc jałowca, majeranek, ostra papryka (przy doborze przypraw kierujemy się smakiem).
- olej
Mięso kroimy w kawałki, około 1 cm. Solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny. Wrzucamy na gorący olej i smażymy ok. 5-10 minut (dzięki temu w mięsie zamkną się pory i będzie ono miękkie i soczyste).
Przed dodaniem warzyw możemy odlać trochę oleju i tłuszczu, który się zabrał.
Drobno siekamy cebulę i dorzucamy ją do mięsa, smażymy chwilę.
W następnej kolejności radzę dodać pokrojone drobno pomidory - zawierają dużo wody i od razu puszczą sporo soku - dzięki temu gulasz się nie przypali.
Potem siekamy resztę warzyw: czosnek, paprykę ogórki (można dodać jeszcze cukinię, kabaczek, grzyby) i dodajemy je do gulaszu.
Dodajemy przyprawy (sól i pieprz już w gulaszu mamy, więc więcej ich nie trzeba).
Wszystko dusimy, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości.
Niektórzy dodają do gulaszu wody. Ja nie mam takiego zwyczaju. Wolę dodać tyle warzyw, żeby sok przez nie puszczony w zupełności wystarczył do gotowania.
Dodawanie mąki w celu zagęszczenia to dla mnie barbarzyńskie bezczeszczenie gulaszu O wleje lepiej jest dusić go na tyle długo, żeby sam nabrał odpowiedniej konsystencji.
Gulasz do szybkich potraw zaliczyć niestety nie można, ale za to jak się uda, to jest wyśmienity!
Smacznego!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
szalik
Praktykant Forum
Dołączył: 22 Lis 2011
Posty: 8
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/10
|
Wysłany: Wto 11:36, 29 Lis 2011 Temat postu: |
|
|
polecam wypróbowanie na stronie [link widoczny dla zalogowanych]. Jak już zasmakuje takowy gulasz to można go przyżądzać w domu
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
|