Przepisy i porady na udane wypieki domowe
Wypieki - ciasta, ciasteczka, torty i potrawy na KAZDĄ OKAZJĘ - poleć własne przepisy na stronie z Tarnowa
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum Przepisy i porady na udane wypieki domowe Strona Główna
->
Obiady
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
NIE
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
To my - www.wypieki.fora.pl
----------------
O Patronie
O sekcjach strony
O siedzibie www.wypieki.fora.pl
O stronie www.wypieki.fora.pl
KUCHNIA OD A DO Z - NAUCZ SIĘ PIEC I GOTOWAĆ z www.wypieki.fora.pl
Wyszukaj interesujący Cię przepis - wciśnij
-- TU --
Na urodziny, imieniny, zabawy, Nowy Rok
----------------
Ciasta
Ciasteczka
Torty
Drożdżówki
Inne wypieki
Na Wielkanoc
----------------
Babki
Mazurki
Serniki
Makowce
Inne ciasta
Ciasteczka
Na Boże Narodzenie
----------------
Makowce
Serniki
Pierniki
Inne ciasta
Ciasteczka
Na I Komunię / Śluby
----------------
Torty
Ciasta
Ciasteczka
Na Tłusty Czwartek
----------------
Pączki
Chrust
Dla przyjemnosci
----------------
Szybkie ciasta
Łatwe ciasteczka
Ptasie mleczka
Inne
Dla lightów
----------------
Dietetyczne wypieki
Desery
----------------
Dietetyczne desery
Gofry
Lody
Budynie i kisiele
Galaretki owocowe
Napoje
----------------
Napoje chłodzące
Napoje rozgrzewające
Domowe wyroby
----------------
Dżemy
Powidła
Inne przetwory
Inne wypieki i dania
----------------
Bułki / chleb
Przekąski
Inne
Sałatki
Potrawy na grilla
Potrawy wegetariańskie
Obiady
Śniadania
Kolacje
Porady piekarskie
----------------
Dobre rady
Twoja opinia jest dla nas NAJWAŻNIEJSZA
----------------
Ankiety związane z wypiekami
Twoja ocena strony www.wypieki.fora.pl
Pomoc / pytania / propozycje
Informacje dla Użytkowników
----------------
Wieści z ADMINISTRACJI
Stanowiska forumowiczów
Inne ważne informacje
Inne rozmowy
----------------
Rozmowy wielotematyczne
Przedstaw się
Wasze przygody w kuchni
Informator
----------------
Jesteś naszym gościem:
Aktualny czas:
Pamiętaj o Swoich znajomych!
Kosz
----------------
Kosz
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
szalik
Wysłany: Wto 11:36, 29 Lis 2011
Temat postu:
polecam wypróbowanie na stronie
smakuje.pl
. Jak już zasmakuje takowy gulasz to można go przyżądzać w domu
Asumi
Wysłany: Sob 20:46, 06 Cze 2009
Temat postu: Gulasz
składniki:
- 50 dkg mięsa wieprzowego, wołowego lub cielęcego (w zależności od upodobań). Mięso powinno być chude, zbyt dużo tłuszczu zepsuje gulasz.
- warzywa: 1 mała cebula, ząbek czosnku, 2-3 papryki (w kilku kolorach), 2-3 pomidory, 2-3 ogórki
- sok z cytryny
- przyprawy: sól, pieprz, dodatkowo może być: ziele angielskie, liść laurowy, owoc jałowca, majeranek, ostra papryka (przy doborze przypraw kierujemy się smakiem).
- olej
Mięso kroimy w kawałki, około 1 cm. Solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny. Wrzucamy na gorący olej i smażymy ok. 5-10 minut (dzięki temu w mięsie zamkną się pory i będzie ono miękkie i soczyste).
Przed dodaniem warzyw możemy odlać trochę oleju i tłuszczu, który się zabrał.
Drobno siekamy cebulę i dorzucamy ją do mięsa, smażymy chwilę.
W następnej kolejności radzę dodać pokrojone drobno pomidory - zawierają dużo wody i od razu puszczą sporo soku - dzięki temu gulasz się nie przypali.
Potem siekamy resztę warzyw: czosnek, paprykę ogórki (można dodać jeszcze cukinię, kabaczek, grzyby) i dodajemy je do gulaszu.
Dodajemy przyprawy (sól i pieprz już w gulaszu mamy, więc więcej ich nie trzeba).
Wszystko dusimy, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości.
Niektórzy dodają do gulaszu wody. Ja nie mam takiego zwyczaju. Wolę dodać tyle warzyw, żeby sok przez nie puszczony w zupełności wystarczył do gotowania.
Dodawanie mąki w celu zagęszczenia to dla mnie barbarzyńskie bezczeszczenie gulaszu
O wleje lepiej jest dusić go na tyle długo, żeby sam nabrał odpowiedniej konsystencji.
Gulasz do szybkich potraw zaliczyć niestety nie można, ale za to jak się uda, to jest wyśmienity!
Smacznego!
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin