Autor Wiadomość
szalik
PostWysłany: Wto 11:36, 29 Lis 2011    Temat postu:

polecam wypróbowanie na stronie smakuje.pl. Jak już zasmakuje takowy gulasz to można go przyżądzać w domu Smile
Asumi
PostWysłany: Sob 20:46, 06 Cze 2009    Temat postu: Gulasz

składniki:

- 50 dkg mięsa wieprzowego, wołowego lub cielęcego (w zależności od upodobań). Mięso powinno być chude, zbyt dużo tłuszczu zepsuje gulasz.

- warzywa: 1 mała cebula, ząbek czosnku, 2-3 papryki (w kilku kolorach), 2-3 pomidory, 2-3 ogórki

- sok z cytryny

- przyprawy: sól, pieprz, dodatkowo może być: ziele angielskie, liść laurowy, owoc jałowca, majeranek, ostra papryka (przy doborze przypraw kierujemy się smakiem).

- olej



Mięso kroimy w kawałki, około 1 cm. Solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny. Wrzucamy na gorący olej i smażymy ok. 5-10 minut (dzięki temu w mięsie zamkną się pory i będzie ono miękkie i soczyste).

Przed dodaniem warzyw możemy odlać trochę oleju i tłuszczu, który się zabrał.

Drobno siekamy cebulę i dorzucamy ją do mięsa, smażymy chwilę.

W następnej kolejności radzę dodać pokrojone drobno pomidory - zawierają dużo wody i od razu puszczą sporo soku - dzięki temu gulasz się nie przypali.

Potem siekamy resztę warzyw: czosnek, paprykę ogórki (można dodać jeszcze cukinię, kabaczek, grzyby) i dodajemy je do gulaszu.

Dodajemy przyprawy (sól i pieprz już w gulaszu mamy, więc więcej ich nie trzeba).

Wszystko dusimy, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości.



Niektórzy dodają do gulaszu wody. Ja nie mam takiego zwyczaju. Wolę dodać tyle warzyw, żeby sok przez nie puszczony w zupełności wystarczył do gotowania.

Dodawanie mąki w celu zagęszczenia to dla mnie barbarzyńskie bezczeszczenie gulaszu Wink O wleje lepiej jest dusić go na tyle długo, żeby sam nabrał odpowiedniej konsystencji.



Gulasz do szybkich potraw zaliczyć niestety nie można, ale za to jak się uda, to jest wyśmienity! Very Happy

Smacznego! Smile

Powered by phpBB © 2001,2002 phpBB Group